Museums zijn natuurlijk niet uit het niets ontstaan. De grondslag voor de musea van nu werd dan ook al jaren geleden gelegd. Ze ontstonden echter niet als de musea die wij vandaag de dag kennen en ze begonnen ook niet als kunstmusea. Op deze pagina vertellen we je meer over hoe musea ontstonden en waarom ze vandaag de dag zo populair zijn.
Curiositeitenkabinet
Dit was het allereerste soort museum. Een curiositeitenkabinet bestond meestal uit een verzameling van een welvarende familie. Deze curiositeitenkabinetten werden ook wel wonderkamers of rariteitenkabinetten genoemd. Ze werden meestal opgericht door rijke, belangrijke burgers die hun rijkdom wilden laten zien. De collectie mocht dan ook niet zomaar door iedereen bezocht worden. Alleen mensen met een hoge maatschappelijke status mochten deze wonderkamers betreden.
Verschillende historici denken dat het museum van Ennigaldi-Nanna in Iraq het allereerste museum ter wereld was, maar dit kunnen we niet met zekerheid zeggen. Dit museum stamt echter al uit 530 voor Christus. Hier kun je uit afleiden dat musea een erg oude uitvinding zijn.
Kunstmusea
Het oudste nog bestaande kunstmuseum is het Kustmuseum Basel in Zwitserland. Dit museum opende haar deuren in 1661. De collectie bestond uit een aantal werken van Hans Holbein die de gemeente van Basel aankocht. Dit museum was ook open voor het grotere publiek. Vandaag de dag heeft het museum haar beroemdheid te danken aan haar grote historische belang. Het is natuurlijk erg bijzonder om het allereerste kunstmuseum ter wereld te bezoeken.
Musea die zich compleet op een bepaald soort kunst richten, worden nog als vrij modern gezien. Er wordt gedacht dat de Hermitage in St. Petersburg waarschijnlijk het eerste museum was dat zich alleen op een bepaalde soort kunst richtte. Het werd in 1764 opgericht. De collectie van dit museum bestaat uit Westerse kunst, waaronder schilderijen, beelden en toegepaste kunst uit de dertiende tot en met de twintigste eeuw.
De populariteit van musea
Vandaag de dag zijn kunstmusea erg populair. Niet alleen onder de kunstliefhebbers, maar ook onder toeristen. Musea zijn namelijk een erg belangrijke attractie als het aankomt op toerisme. Als we Parijs als voorbeeld nemen, zien we bijvoorbeeld dat het Louvre 9 miljoen bezoekers per jaar trekt. De Eiffeltoren, die wordt gezien als de belangrijkste bezienswaardigheid van Parijs, trekt jaarlijks 7 miljoen bezoekers. Dat is dus 2 miljoen bezoekers minder dan het grootste kunstmuseum van Parijs. Een erg belangrijke attractie dus!
Kunstmusea hebben een belangrijke historische waarde. Ze laten een wereld zien die we nu niet meer kennen, maar die toch zeker wel ooit heeft bestaan. Zelfs mensen die zichzelf niet als kunstkenner zien, willen hier graag wat van mee proeven. Bezoekers vinden namelijk dat zo’n museum een goed beeld laat zien van de stad, en dus zeker een grote bijdrage levert aan hun vakantie. Dat maakt hun verblijf toch net een stukje leerzamer!